EMDR psycholoog Utrecht

zoek je een EMDR therapeut in Utrecht? "EMDR therapie werkt echt!"


Al onze psychologen zijn gecertificeerde EMDR therapeuten. Zo weet je zeker dat je wordt behandeld door een professional.

Neem contact met ons op!

eMDR therapeut utrecht: wat is emdr?

EMDR betekent Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een van de best onderzochte en meest effectieve methoden voor het behandelen van de gevolgen van traumatische of ingrijpende ervaringen. Denk bijvoorbeeld aan een ongeluk of geweldmisdrijf, maar ook misbruik, pesten of een bevallingstrauma. Veel mensen denken dat alleen militairen PTSS kunnen krijgen en daarvoor behandeld moeten worden met EMDR. Maar het gaat juist om allerlei ervaringen die kunnen zorgen voor klachten. Zoals bijvoorbeeld verwaarlozing of krenkingen in de jeugd, een verlieservaring, nare gebeurtenissen op het werk of akelige ervaringen op medisch gebied. Je kan daar het hier-en-nu nog steeds last van hebben. Bij het bepalen of iets traumatische of ingrijpend is (geweest) gaat het met name om de persoonlijke beleving van die ervaring en de betekenis die de ervaring in je leven heeft. 

Dat is dus heel persoonlijk: waar de een bijvoorbeeld geen last heeft van een ongeluk, kan een ander daar ontzettend veel klachten door krijgen. Denk dus niet te snel dat EMDR niet voor jou geschikt is, of dat je klachten of de ervaring te ‘licht’ is om te behandelen. We kunnen samen in een intakegesprek altijd kijken of EMDR geschikt is. Vaak valt er meer winst in levenskwaliteit te behalen dan je denkt! 
Je kunt je hier aanmelden voor een EMDR behandeling. Twijfel je of heb je vragen? Neem gerust contact met ons op.

kan emdr online worden gevolgd?

Ja, dat kan! We hebben hier inmiddels veel ervaring mee en hebben verschillende webinars van de Vereniging EMDR gevolgd om te leren hoe we dit op de best mogelijke manier kunnen uitvoeren. Dus ja: online EMDR therapie volgen kan veilig en effectief vanuit je eigen huis!

waarvoor emdr?

Bepaalde gebeurtenissen kunnen diep ingrijpen in het leven van mensen. Veel mensen ‘verwerken’ deze ervaringen op hun eigen manier en eigen tijd. Bij anderen ontwikkelen zich psychische klachten. Denk bijvoorbeeld aan nachtmerries, zich telkens opdringende beelden, geluiden of herbelevingen. Andere klachten die vaak voorkomen zijn schrik- en vermijdingsreacties. Denk ook aan concentratieproblemen, prikkelbaarheid, woede of juist verdriet en slaapproblemen. Als er aan bepaalde criteria wordt voldaan dan wordt gesproken van een ‘post traumatische stress-stoornis’ (PTSS).

EMDR wordt niet alleen toegepast bij PTSS maar ook bij een andere psychische klachten zoals somberheid, gevoelens van angst, schaamte, verdriet, schuld of boosheid.

Uitgangspunt is telkens dat deze klachten zijn ontstaan als gevolg van een of meer beschadigende ervaringen. Daarmee worden gebeurtenissen bedoeld die op die manier sporen hebben nagelaten in het geheugen van de persoon, dat hij of zij er nu nog steeds last van heeft. Onze belangrijkste insteek is dat we je helpen de herinneringen aan deze gebeurtenissen te verwerken, met de bedoeling daarmee de klachten te verminderen of te laten verdwijnen. Zodat deze geen invloed meer hebben op jouw leven in het hier en nu. 

wie mag emdr geven?

In principe is het geven van EMDR geen beschermde verrichting. Oftewel: iedereen kan zich EMDR therapeut noemen. Kijk daarom altijd goed of jouw therapeut of psycholoog een gedegen en geaccrediteerde opleiding heeft gevolgd. Álle psychologen bij Ontwikkeling Centraal hebben een geaccrediteerde opleiding tot EMDR therapeut gevolgd.

werkt emdr?

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van EMDR. Uit de resultaten blijkt dat cliënten goed op EMDR reageren. EMDR is een kortdurende therapievorm. Als het gaat om een trauma na een eenmalige ingrijpende gebeurtenis dan zijn mensen vaak al na een paar zittingen in staat om de normale dagelijkse bezigheden weer op te pakken.

Hoe weet je of EMDR kan worden toegepast? In de intake zullen we uitgebreid aandacht besteden aan de oorzaak en achtergronden van je klachten. Daarnaast wordt er een taxatie gemaakt van een aantal individuele kenmerken waaronder de persoonlijke draagkracht en de last die je van de klachten ondervindt. Hieruit zal blijken of een gerichte traumabehandeling op dat moment noodzakelijk of nodig is, en of daarvoor EMDR kan worden gebruikt.

EMDR wordt ingezet bij verschillende klachten en hulpvragen. Mensen melden zich bijvoorbeeld met de hulpvraag: heb ik PTSS? Heb ik een trauma? Hoe komt ik van nare herinneringen af? Hoe om te gaan met flashbacks? Maar ook bij een laag zelfbeeld, sociale angst, andere angsten zoals overgeefangst, bevallingstrauma, oorsuizen (tinnitus) of vliegangst kan EMDR worden ingezet. In de intake kijken we dan of er sprake is van een diagnose en of EMDR kan helpen om de klachten op te lossen. EMDR wordt soms ook gebruikt in combinatie met andere behandelmethoden, bijvoorbeeld in combinatie met cognitieve gedragstherapie of schematherapie.

hoe werkt emdr?

Je zal onder begeleiding terug gaan denken aan de gebeurtenis. Inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Eerst gebeurt dit om meer informatie over de traumatische beleving te verzamelen. Daarna wordt het verwerkings-proces opgestart. De therapeut zal je vragen de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen. Maar nu gebeurt dit in combinatie met een afleidende stimulus. In onze praktijk werken met met oogbewegingen omdat bewezen is dat dit het meest effectief is. Op de lichtbalk gaat een balletje van links naar rechts en het is de bedoeling dat je deze met je ogen volgt. Dit voelt misschien raar en misschien voelt het in het begin ongemakkelijk, maar het werkt supergoed! Er wordt gewerkt met ‘sets’ (= series) stimuli. Na elke set wordt er even rust genomen. De therapeut zal je dan vragen wat er in gedachten naar boven komt. Dit kan van alles zijn: beelden, geluiden, geuren of een lichamelijke sensatie. Het kan ook over van alles gaan: het hoeft niet zo te zijn dat dit met de gebeurtenis te maken heeft. Alles is goed en het goede nieuws is dat je het niet verkeerd kan doen! 

De EMDR-procedure brengt meestal een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms dus ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Vaak verandert er wat. Je wordt na elke set gevraagd om je te concentreren op de meest opvallende verandering, waarna er een nieuwe set volgt. Aan het einde zul je merken dat de spanning of lading minder is geworden en dat je met meer rust naar de herinnering kunt kijken. De herinnering komt daardoor weer op de plaats waar hij hoort: in het verleden. En zal niet meer, of veel minder in het nu aanwezig zijn. 

ervaringen emdr

Ben je benieuwd wat de ervaring van anderen is met EMDR? Kijk op Zorgkaart Nederland om verschillende reviews te lezen hoe anderen EMDR in onze praktijk hebben ervaren. Wat we vaak te horen krijgen is: het is intensief, vermoeiend, je kan er hoofdpijn van krijgen en je komt in een soort van bubbel. Vaak voelen mensen zich er na erg opgelucht, alsof er een last is weggevallen. Ook zie je dat er bijvoorbeeld ineens veel verdriet of boosheid loskomt wanneer de traumabeelden zijn bewerkt. Dit is allemaal normaal. We leggen na de sessie goed uit wat je kunt verwachten en wat normaal is. Aan het einde van een EMDR behandeling geeft bijna iedereen aan dat er meer rust is, het lichter aanvoelt en dat ze nu beter om kunnen gaan met de gevoelens die bij de gebeurtenis hoorde. Wat we het vaakst horen: ‘dit had ik veel eerder moeten doen!’. 

is emdr anders dan hypnose, is EMDR halal, mag EMDR als christen, behoud je de herinnering, blijf ik bij bewustzijn bij EMDR, kan ik na de EMDR gewoon naar huis?

Allemaal JA 🙂 Heb je nog meer, of specifieke vragen over EMDR of ben je benieuwd of wij je kunnen helpen, neem dan contact met ons op.