ptss
Wat is PTSS? PTSS staat voor posttraumatische stressstoornis. Dit is een verzamelnaam voor psychische klachten die mensen kunnen ontwikkelen na het meemaken van een ingrijpende of schokkende gebeurtenis. Denk bijvoorbeeld aan een heftig ongeluk, gewelddadige overval, seksueel misbruik. getuige zijn van het overlijden van iemand of een bevallingstrauma. De klachten zijn vaak intens en langdurig en hebben een grote invloed op het dagelijks leven.
ptss symptomen
De klachten of symptomen van PTSS zijn grofweg in te delen in vier categorien: herbelevingen, vermijding, negatieve gevoelens en gedachten en een sterke prikkelbaarheid. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van nachtmerries of van herinneringen en beelden die zich ongevraagd aan je opdringen. Ook kan het zo zijn dat je mensen, onderwerpen, dingen of plaatsen probeert te vermijden die je aan het trauma doen denken. Alles om maar niet weer geconfronteerd te worden met de ingrijpende gebeurtenis. Je ervaart ook veel negatieve gedachten en gevoelens, zoals boosheid, verdriet of wantrouwen tegen over andere mensen. Een vaak gehoorde klacht is prikkelbaar zijn of een kort lontje hebben. Slecht slapen, concentratieproblemen, continue alert zijn en moeite hebben met ontspannen zijn veel voorkomende klachten bij PTSS.
Heb ik ptss?
Heb je klachten na een ingrijpende gebeurtenis en denk je dat je mogelijk PTSS zou kunnen hebben? Raadpleeg je huisarts, deze kan het vermoeden van de diagnose eventueel bevestigen en je doorverwijzen naar een behandelaar die is opgeleid op PTSS te behandelen. Bij Psychologiepraktijk Ontwikkeling Centraal hebben alle psychologen een door de Vereniging EMDR Nederland (VEN) geaccrediteerde opleiding tot EMDR therapeut gevolgd. In onze praktijk ben je welkom en in goede handen om een gedegen behandeling voor PTSS te krijgen. Wil je jezelf screenen op eventuele PTSS symptomen? Doe de zelftest hieronder.
verschil trauma en ptss
Niet iedereen die een ingrijpende of schokkende gebeurtenis meemaakt ontwikkelt per definitie PTSS. Als je psychische klachten hebt na een ingrijpende gebeurtenis noem je dit een trauma. In de meeste gevallen verwerken mensen een trauma geleidelijk en op hun eigen manier en tempo en kunnen ze hun dagelijks leven weer oppakken. In sommige gevallen echter, wordt het trauma om welke reden dan ook (dit is dan niet jouw schuld!) niet of niet goed verwerkt. Dan is er sprake van blijvende klachten die je dagelijks leven beperken en dan noemen we dat PTSS. Het kan ook zo zijn dat je er in eerste instantie niet eens zo veel last van hebt, maar dat de klachten zich ineens jaren later in alle heftigheid presenteren.
ptss behandeling
De meest onderzochte en meest effectieve behandelingen zijn CGT (cognitieve gedragstherapie) en EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). In onze praktijk werken wij veelvuldig met EMDR en hiermee behalen we goede resultaten bij het behandelen van PTSS klachten.
ptss test
Wil je checken of de klachten die je ervaart eventueel passend zijn bij PTSS? Als je meer dan zes punten scoort op deze vragenlijst dan heb je mogelijk PTSS. Neem in dat geval contact op met je huisarts. Ook als je minder punten scoort en toch twijfelt of zorgen hebt over je klachten raden we aan contact op te nemen met je huisarts.