Postpartum Centrum Nederland

postpartum centrum nederland – voor vrouwen die uit balans zijn geraakt door zwangerschap, bevalling of moederschap

Postpartum Centrum Nederland is opgericht door Annemarie van der Bijl, GZ-psycholoog en coach. ‘De afgelopen tijd hebben we in onze praktijk veel vrouwen behandeld met klachten rondom zwangerschap, bevalling en moederschap. Het krijgen van een kindje is  speciaal en mooi, maar er zijn zo ontzettend veel vrouwen die op de een of andere manier klachten ervaren in deze periode. Het is zo zonde dat dit vaak niet wordt opgemerkt of juist wordt afgedaan als ‘normaal of hormonaal’. Veel vrouwen hebben het gevoel dat ze falen en voelen zich alleen. Het is onze missie om vrouwen die uit balans zijn geraakt door zwangerschap, bevalling of moederschap weer rust, zelfvertrouwen en balans te laten ervaren in deze vormende periode in hun leven.’

Nog niet ‘klaar’ met je bevalling?

Heb je zorgen om hoe je je voelt?

Heb je het gevoel jezelf een beetje kwijt te zijn?

Een ingrijpende of traumatische bevalling meegemaakt?

Voel je je alleen?

Het zoeken van psychologische hulp hierbij wordt vaak als een drempel ervaren, terwijl het juist zo veel kan opleveren (en voorkomen). Het is de eerste stap om je weer een beetje jezelf te gaan voelen! Nee, een kind krijgen is niet alleen maar leuk. Ja, het is oké om hulp te vragen voor jezelf.

In onze praktijk krijg je op een laagdrempelige manier hulp en begeleiding, in een informele sfeer. 

Het helpt je om een nare periode of gebeurtenis te verwerken, maar ook om stil te staan bij eventuele (angst)klachten die je kunnen belemmeren in je functioneren. Denk aan angst voor een nieuwe zwangerschap/ bevalling, een bemoeilijkte hechting met je kindje of relatieproblemen, maar ook aan concentratieproblemen, emotionaliteit, slaapproblemen, herbelevingen en een gevoel van leegheid (‘afgestompt’ zijn).

Postpartum Centrum Nederland heeft ervaring met de behandeling van de psychische gevolgen van:

  • HELLP en (pre)-eclampsie
  • traumatische of ingrijpende bevalling
  • angst voor bevallen
  • miskramen
  • zwangerschapsafbreking i.v.m. afwijkingen
  • vroeggeboorte
  • couveuseperiode/ neonatale intensive care
  • stilgeboren kindje
  • moeilijke kraamperiode
  • onzekerheid, somberheid en angst na de bevalling

Postpartum Centrum Nederland is een onderdeel van Psychologiepraktijk Ontwikkeling Centraal en werkt samen met diverse praktijken voor verloskunde en ziekenhuizen in de regio Utrecht. 

Praktijkhouder Annemarie van der Bijl is ervaren EMDR-therapeut, lid van de Vereniging EMDR Nederland en van daaruit aangesloten bij de Special Interest Group Zwangerschap en Bevalling.  Ook is de praktijk aangesloten bij Stichting Bevallingstrauma.