Dit kan je verwachten na een EMDR sessie

Als je net een EMDR-sessie hebt gehad, kan het zijn dat je je direct na de sessie of de volgende dag moe of uitgeput voelt. Het kan ook zijn dat je juist precies even de klachten terugkrijgt waarvoor je de EMDR sessie deed: je hebt bijvoorbeeld weer meer last van bepaalde gedachten of beelden of juist van lichamelijke sensaties. Je kunt je een beetje verward, gedesoriënteerd of onrustig voelen. Dit is volkomen normaal en hoort bij het verwerkingsproces. Eigenlijk is het een teken dat de verwerking nog aan de gang is. Deze stopt natuurlijk (gelukkig) niet op het moment dat jij de therapiekamer uitstapt werkt nog even door. Meestal is het zo dat het evenwicht in je brein zich na 1 tot 3 dagen weer heeft hersteld en je klachten weer afnemen.
Het is trouwens niet zo dat als je nergens last van hebt, dat dan de EMDR sessie niet heeft gewerkt. Iedereen reageert gewoon anders en ook zul je merken dat iedere sessie op zichzelf een andere reactie of na-effect geeft. 

Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen na een EMDR-sessie. Zorg ervoor dat je voldoende rust neemt en dat je jezelf de ruimte geeft om te herstellen. Het kan ook helpen om wat tijd door te brengen in de natuur, of om ontspannende activiteiten te doen zoals yoga of meditatie. Probeer gewoon te volgen wat je lijf aangeeft dat het nodig heeft. Alles is goed. Probeer geen weerstand te bieden tegen de klachten:  het heeft een functie en soms is het een kwestie van uitzitten, hoe vervelend ook. Kijk wat je kunt doen om jezelf hierin zoveel mogelijk te ondersteunen.

Het is dus ook belangrijk om te onthouden dat iedereen anders reageert op EMDR. Sommige mensen voelen zich na één sessie al een stuk beter, terwijl het voor anderen wat langer kan duren voordat ze verbetering merken. Het is belangrijk om geduld te hebben en te vertrouwen op het proces.

Als je je zorgen maakt over je reactie op EMDR, of krijg je ineens hele heftige klachten of vertrouw je het niet, neem dan contact op met je behandelaar. Er kan dan even met je worden meegekeken worden om te bekijken of de klachten passend zijn bij de EMDR sessie, of dat er iets anders nodig is. Ook kunnen we je verder helpen om te begrijpen wat je kunt verwachten en hoe je voor jezelf kunt zorgen tijdens het verwerkingsproces.

Onthoud dat het doel van EMDR is om je te helpen traumatische ervaringen te verwerken en om een positieve verandering te bewerkstelligen. Geef jezelf de tijd en ruimte om te herstellen, en wees vriendelijk voor jezelf tijdens dit proces. Het is vaak niet iets wat je ‘even tussendoor’ doet dus geef jezelf wat credits :). En als het lastig is denk dan hier aan: het trauma (nog langer) dragen is zwaarder dan het trauma verwerken. 

EMDR Utrecht