Heb ik een mama burn-out?

Wat is een mama-burnout eigenlijk? En wat is het verschil met een postpartum depressie?

Een ‘mama burnout’, of ook wel ‘parentale burnout’ is geen officiële diagnose maar een verzamelnaam om bepaalde klachten aan te duiden die vaak bij ouders voorkomen: gevoelens van uitputting als gevolg van het ouderschap. Waar een normale burnout vaak het gevolg is van overbelasting op het werk, is de parentale burnout vaak het gevolg van overbelasting en uitputting door het ouderschap. Klachten zijn met name de uitputting en vermoeidheid en daardoor ook vergeetachtigheid, moeite met concentreren en geen of minder plezier in het verzorgen van je kind.

Een postpartum depressie is een officiële diagnose die kan worden gesteld door een psycholoog of psychiater. Als je een postpartum depressie hebt, dan overheerst somberheid in de eerste weken tot maanden na de bevalling. Naast de somberheid is er ook vaak sprake van verdriet, gevoelens van leegheid, het ontbreken van moedergevoelens, verlies van plezier en moeilijk kunnen genieten. Ook kan het zijn dat je last hebt van schuldgevoelens, concentratieproblemen en prikkelbaarheid.

Bij een postpartum depressie staat dus vooral de sombere stemming en het verlies van plezier op de voorgrond en bij de ‘mama-burnout’ de gevoelens van uitputting.

Dus voel jij je vooral uitgeput? Heb je het gevoel dat je altijd aanstaat en heb je moeite te ontspannen? Laat je niet gek maken door het label dat daar bij past, maar kijk wat je zelf kunt doen om je situatie te verbeteren.

In ons programma leer je om te gaan met deze gevoelens van uitputting, krijg je praktische tips om zelf beter in balans te blijven en leer je om meer los te laten zonder schuldgevoel. Check het hieronder!

Wil jij weer lekker in je vel zitten?

Mentale veerkracht voor nieuwe moeders: 'In 5 stappen van stress naar genieten.'