VERGOEDE ZORG

Om in aanmerking te komen voor een vergoeding door je zorgverzekeraar heb je een verwijzing nodig van de huisarts voor de BGGZ. Ook moet er tijdens de intake door je behandelaar een diagnose gesteld kunnen worden die wordt vergoed door de zorgverzekeraar. 

CONTRACTen

Psychologiepraktijk Ontwikkeling Centraal gelooft in vrije keuze en vindt dat de invloed van de meeste zorgverzekeraars op de behandeling te groot is. Daarom heeft de praktijk in 2020 alleen contracten afgesloten met zorgverzekeraars die daar meer vrijheid in bieden, namelijk Zilveren Kruis (daaronder vallen ook Avéro, FBTO, De Friesland, Prolife, OZF, Interpolis), a.s.r (De Amersfoortse, Ditzo en Aevitae) en DSW (Stad Holland, In Twente). Met andere zorgverzekeraars heeft de praktijk bewust géén contract afgesloten, maar dit hoeft geen probleem te zijn bij de vergoeding.

Wanneer we geen contract hebben afgesloten met jouw zorgverzekeraar wordt de behandeling volledig vergoed als je een (zuivere) restitutiepolis hebt, met uitzondering van je eigen risico (dit betaal je altijd voor een behandeling binnen de basis GGZ). Heb je een naturapolis, dan krijg je gemiddeld 75% van de kosten vergoed. Het is altijd van belang om van te voren goed uit te zoeken welk percentage van de kosten door jouw verzekeraar wordt vergoed. Je bent hiervoor zelf verantwoordelijk. Als we geen contract hebben met jouw zorgverzekeraar betaal je de factuur van de behandelingen bij Ontwikkeling Centraal eerst zelf, hierna kun je deze bij je zorgverzekeraar indienen.  De betalingsvoorwaarden zijn hierop van toepassing. Er wordt altijd pas achteraf gefactureerd, na afronding van de behandeling.

Wil je checken of jouw zorgverzekeraar de behandelkosten vergoedt? Kijk hier: vergoedingen (hieraan kunnen geen rechten worden ontleend). 

De praktijk beschikt over een goedgekeurd kwaliteitsstatuut en de regiebehandelaren zijn BIG-geregistreerd. Wij hanteren de tarieven zoals die door de Nederlandse zorgautoriteit zijn vastgesteld.

Standaardprijslijst Generalistische Basis GGZ 2020
TrajectenTarief NZa *
Kort, tot 294 minuten (behandel- en administratietijd)€ 503,47
Middel, tot 495 minuten (behandel- en administratietijd)€ 853,38
Intensief, tot 750 minuten (behandel- en administratietijd)€ 1.383,65
Onvolledig behandeltraject, tot 120 minuten**€ 219,78
OVP (onverzekerd product)/ losse sessie, 45 minuten€ 110,27
Standaardprijslijst Generalistische Basis GGZ 2021

 

TrajectenTarief NZa *
Kort, tot 294 minuten (behandel- en administratietijd)€ 522,13
Middel, tot 495 minuten (behandel- en administratietijd)€ 885,01
Intensief, tot 750 minuten (behandel- en administratietijd)€ 1.434,96
Onvolledig behandeltraject, tot 120 minuten**€ 228,04
OVP (onverzekerd product)/ losse sessie, 45 minuten€ 114,41

* De tarieven zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)
** Wordt o.a. in rekening gebracht voor een intake zonder vervolgbehandeling, wanneer geen sprake is van een DSM-classificatie of wanneer wordt geconcludeerd dat behandeling binnen de Specialistische GGZ geïndiceerd is.

ONVERGOEDE ZORG

Heb of wil je geen diagnose en wil je wel graag in behandeling komen? Of heb je behoefte aan wat losse gesprekken? Dat kan! De behandeling wordt dan niet vergoed vanuit de zorgverzekeraar en de sessies komen voor eigen rekening. Een sessie van 45 minuten kost in 2020 €110,27 (conform NZA tarief). Het voordeel hiervan is dat je eigen risico niet wordt aangesproken.  Ook hoef je niet eerst langs de huisarts voor een verwijsbrief. Je kunt direct een afspraak maken. Werkgevers zijn trouwens vaak bereid (een gedeelte van) het traject te vergoeden. Werk je als zelfstandige? Dan zijn de kosten vaak aftrekbaar.

AFZEGGEN

Komt er iets tussen? Verzetten of afmelden van een afspraak kan per mail en kan kosteloos tot twee werkdagen (48 uur) voorafgaand aan de afspraak. Voor afspraken die later worden afgezegd, ontvang je een rekening van €75. Helaas geldt dit ongeacht de reden (dus ook bij bv. ziekte) i.v.m. de gereserveerde tijd. Dit wordt niet vergoed door de verzekering. Voor het niet verschijnen op een ingeplande afspraak wordt het gehele sessietarief in rekening gebracht; je ontvangt dan een rekening van €110,27.